Top Kitchen
Pudełko wymiary
29.5 x 29.5 x 7.5 cm
29.5 x 29.5 x 7.5 cm
Waga około
1.6 kg
Ocena
6.59
Rekomendowane gry dla Ciebie
Producent
Quantum Games
Kategorie
kości (Dice)
ekonomiczna (Economic)
Pozycja na BGG
10611
Ocena na BGG
6.59/10 na 176 głosy
Nazwa oryginalna
TOP Kitchen
Mechaniki
licytacja (Auction/Bidding)
rzucanie kośćmi (Dice Rolling)
zarządzanie ręką (Hand Management)
Wydanie
polskie
Instrukcja
polska
Wiek
od 10 lat
Liczba graczy
od 2 do 4 osób
Czas gry
od 45 do 70 min.
Rok premiery
2017
Rok wydania
2017
Autor
Agata Fiszer, Mariusz Milewski
Nazwa oryginalna
TOP Kitchen
Ocena na BGG
6.61
Pozycja na BGG
9714
Poziom trudności
2.00 na 5
Pudełko zawiera
* plansza marketu
* 4 plansze graczy
* 160 kart
* 90 kości k6
* 54 żetony monet
* patelnia
* 8 znaczników graczy
* biały znacznik rundy
* 4 podstawki na karty
* instrukcja

Opis

Comber jagnięcy, stek z tuńczyka czy homar w sosie ziołowym? A do tego szczypta szafranu, trufli czy wanilii? - w naszej kuchni oferujemy wyłącznie najlepsze dania i niezapomniane smaki!

- Chef TiKej

 Wyobraź sobie, że jesteś szefem kuchni w najlepszej restauracji, gotujesz wyśmienite potrawy, a klienci wychwalają Twój kunszt. Czujesz zapach egzotycznych przypraw i smak najlepszych składników kulinarnych. Elegancka restauracja serwuje wspaniałe dania dla gości, tętni życiem i miłością do jedzenia...

 Dzięki Top Kitchen, ta wizja może się choć trochę ziścić - to jedyna taka gra planszowa, która w sposób kompleksowy podchodzi do tematu profesjonalnej kuchni. Dzięki niej możesz poczuć się jak prawdziwy mistrz noża i patelni, czy uczestnik popularnych kulinarnych programów telewizyjnych!

 

Na czym to polega?

 

Gra wiernie oddaje etapy pracy szefa kuchni w renomowanej restauracji - każda runda dzieli się na trzy fazy:

 

  1. Organizacja - w tej fazie porządkujemy elementy gry (np. uzupełniając Market o kości składników i karty przypraw), rozdajemy po 5 kart akcji, pobieramy stałe wpływy pieniężne (15 TK), a także wybieramy z kart menu potrawy, które będą zamawiane w naszej restauracji w tej rundzie (z otrzymanych 5 kart musimy zachować co najmniej 3).
  2. Zakupy - szefowie kuchni wybierają się do Marketu, aby wyposażyć w składniki każdą zachowaną kartę menu. W tej fazie najpierw ustalamy kolejność graczy poprzez licytację, a następnie wszyscy szefowie kuchni kupują naprzemiennie produkty/kości w Markecie (do 3 składników jednego typu lub 1 przyprawę).
  3. Gotowanie - ostatnia faza to gotowanie potraw w kuchni (na planszach graczy) z napływających od klientów restauracji zamówień. Gracze po kolei rzucają na patelnię kośćmi (reprezentującymi odpowiednie dla konkretnego dania składniki) próbując wyrzucić potrzebny sukces. W tym etapie następuje również walka z czasem - na tabeli gotowania szefowie zarządzają zamówieniami, na które czekają klienci (niezrealizowane dania przesuwają się rząd w dół). Jeśli wszystko się uda, zbieramy punkty prestiżu oraz zarobek.

Na każdą rundę w grze składają się te 3 fazy, a same rundy są powtarzalne. To, że każda z nich stanowi zamkniętą całość, daje również możliwość zadecydowania przed grą, jaki czas chcemy poświęcić na daną rozgrywkę. Sugerowana liczba rund to: 3 rundy dla 3-4 graczy oraz 4 rundy dla 2 graczy. Czas rozgrywki to ok. 40 - 70 minut.

Top Kitchen to familijno-ekonomiczna gra dla od 2 do 4 osób w wieku od 12 lat. Każdy gracz wciela się w niej w rolę szefa kuchni, a następnie rywalizuje ze współgraczami o to, czyja restauracja zdobędzie największy prestiż. Rozgrywka toczy się na planszach, a podczas zabawy zagrywamy karty oraz rzucamy kolorowymi kośćmi.

Nagrody i wyróżnienia

Akcesoria do gry

Gry z serii

Cena gry

Zdjęcia gry z serwisu BoardGameGeek

Komentarze i opinie na temat gry

Data Publikacji 2017-06-04 20:06:56