Top Kitchen
Pudełko wymiary
29.5 x 29.5 x 7.5 cm
29.5 x 29.5 x 7.5 cm
Waga około
1.6 kg
Ocena
6.87
Rekomendowane gry dla Ciebie
Producent
Quantum Games
Kategorie
Kości (Dice)
Ekonomiczna (Economic)
Pozycja na BGG
7065
Ocena na BGG
6.87/10 na 125 głosy
Nazwa oryginalna
TOP Kitchen
Mechaniki
Licytacja (Auction/Bidding)
Rzucanie kośćmi (Dice Rolling)
Zarządzanie ręką (Hand Management)
Wydanie
polskie
Instrukcja
polska
Wiek
od 10 lat
Liczba graczy
od 2 do 4 osób
Czas gry
od 45 do 70 min.
Rok premiery
2017
Rok wydania
2017
Autor
Agata Fiszer, Mariusz Milewski
Pudełko zawiera
* plansza marketu
* 4 plansze graczy
* 160 kart
* 90 kości k6
* 54 żetony monet
* patelnia
* 8 znaczników graczy
* biały znacznik rundy
* 4 podstawki na karty
* instrukcja

Opis

Comber jagnięcy, stek z tuńczyka czy homar w sosie ziołowym? A do tego szczypta szafranu, trufli czy wanilii? - w naszej kuchni oferujemy wyłącznie najlepsze dania i niezapomniane smaki!

- Chef TiKej

 Wyobraź sobie, że jesteś szefem kuchni w najlepszej restauracji, gotujesz wyśmienite potrawy, a klienci wychwalają Twój kunszt. Czujesz zapach egzotycznych przypraw i smak najlepszych składników kulinarnych. Elegancka restauracja serwuje wspaniałe dania dla gości, tętni życiem i miłością do jedzenia...

 Dzięki Top Kitchen, ta wizja może się choć trochę ziścić - to jedyna taka gra planszowa, która w sposób kompleksowy podchodzi do tematu profesjonalnej kuchni. Dzięki niej możesz poczuć się jak prawdziwy mistrz noża i patelni, czy uczestnik popularnych kulinarnych programów telewizyjnych!

 

Na czym to polega?

 

Gra wiernie oddaje etapy pracy szefa kuchni w renomowanej restauracji - każda runda dzieli się na trzy fazy:

 

  1. Organizacja - w tej fazie porządkujemy elementy gry (np. uzupełniając Market o kości składników i karty przypraw), rozdajemy po 5 kart akcji, pobieramy stałe wpływy pieniężne (15 TK), a także wybieramy z kart menu potrawy, które będą zamawiane w naszej restauracji w tej rundzie (z otrzymanych 5 kart musimy zachować co najmniej 3).
  2. Zakupy - szefowie kuchni wybierają się do Marketu, aby wyposażyć w składniki każdą zachowaną kartę menu. W tej fazie najpierw ustalamy kolejność graczy poprzez licytację, a następnie wszyscy szefowie kuchni kupują naprzemiennie produkty/kości w Markecie (do 3 składników jednego typu lub 1 przyprawę).
  3. Gotowanie - ostatnia faza to gotowanie potraw w kuchni (na planszach graczy) z napływających od klientów restauracji zamówień. Gracze po kolei rzucają na patelnię kośćmi (reprezentującymi odpowiednie dla konkretnego dania składniki) próbując wyrzucić potrzebny sukces. W tym etapie następuje również walka z czasem - na tabeli gotowania szefowie zarządzają zamówieniami, na które czekają klienci (niezrealizowane dania przesuwają się rząd w dół). Jeśli wszystko się uda, zbieramy punkty prestiżu oraz zarobek.

Na każdą rundę w grze składają się te 3 fazy, a same rundy są powtarzalne. To, że każda z nich stanowi zamkniętą całość, daje również możliwość zadecydowania przed grą, jaki czas chcemy poświęcić na daną rozgrywkę. Sugerowana liczba rund to: 3 rundy dla 3-4 graczy oraz 4 rundy dla 2 graczy. Czas rozgrywki to ok. 40 - 70 minut.

Top Kitchen to familijno-ekonomiczna gra dla od 2 do 4 osób w wieku od 12 lat. Każdy gracz wciela się w niej w rolę szefa kuchni, a następnie rywalizuje ze współgraczami o to, czyja restauracja zdobędzie największy prestiż. Rozgrywka toczy się na planszach, a podczas zabawy zagrywamy karty oraz rzucamy kolorowymi kośćmi.

Nagrody i wyróżnienia

Akcesoria do gry

Gry z serii

Cena gry

Zdjęcia gry z serwisu BoardGameGeek

Komentarze i opinie na temat gry

Data Publikacji 2017-06-04 20:06:56